poniedziałek, 9 stycznia 2012

Zapiekana cukinia z fasolą

 

Czy też tak macie, że od razu wzrasta wam apetyt z hasłem ‘ od dzisiaj dieta ‘?  Ja tak ostatnio mam :(  Jednak mimo wszystko staram sobie wyrobić nawyk jedzenia warzyw i owoców w większej dawce. Dlatego zaczynam kombinować w kuchni.  Dzisiaj cukinia :)

Przepis podstawowy pochodzi z strony DietetycyOnline.pl  i wygląda to tak:

‘Do przyrządzenia potrawy potrzebne nam będą:

1 filiżanka białej fasoli
1 cukinia średniej wielkości
3 łyżki tartego parmezanu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 cebula
Cukinię umyj i przekrój wzdłuż, wydrąż połówki i posiekaj miąższ. Fasolę wymieszaj z miąższem z cukinii i drobno posiekaną cebulą, koncentratem pomidorowym i serem, dopraw  pieprzem do smaku. Napełnij połówki cukinii farszem i piecz przez 30 minut w temperaturze 180°C.’

I wszytko wychodzi znakomicie. Ostatnio jednak nie miałam parmezanu i postanowiłam sobie przekombinowac farsz.

  • 3 średnie cukinie
  • 1 mała puszka koncentratu
  • garść tartego żółtego sera – np. gouda
  • 2 małe cebule – można zastąpić szalotkami
  • 1 puszka czerwonej fasoli – odsączonej
  • kilka kropli tabasko
  • kilka kropli soku z limetki ( u mnie eksperymentalnie)
  • mała szczypta pieprzu
  • sól

Umytą cukinie kroje na pół, następnie wzdłuż  i wyciągam małą łyżeczką ‘pestki"’. Miąższ z cukinii wrzucam do siekającego robota, dodaje cebulę.

 DSCF8824

Siekam za pomocą robota. Po wyjęciu ostrzy dorzucam koncentrat, ser, czerwoną fasolę, doprawiam odrobiną soli, pieprzu, sokiem z limetki i tabasko – w zależności od odporności na ostre.

DSCF8828

Wymieszać razem. Napełniam połówki farszem. Jeżeli ktoś lubi ser, można dać go jeszcze na wierzch, ja zrobiłam pół na pół.  Do piekarnika na 30 minut na 180 C bez termo obiegu.

 

DSCF8829

DSCF8834

DSCF8841

Ja lubię zajadać jako przekąskę pomiędzy posiłkami. I na zimno też ;)

SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. Wygląda smakowicie :D Kiedyś robiłam coś podobnego, ale w farszu było mięsko mielone ;)

    OdpowiedzUsuń